Voor alle verschillende smaken taartjes die ik op mijn verjaardag wilde hebben, heb ik natuurlijk ook om input gevraagd. Een van de taartjes waar ik input voor heb gehad, is dit taartje.
Mijn vriend is een grote voorstander van citrusvruchten in het leven. En toevallig is zijn lievelingstaart een cheesecake, dus toen ik hem vroeg wat hij nou graag in een taartje wilde hebben, kwam er natuurlijk als antwoord: “Iets met limoen of citroen en een cheesecake met een koekjesbodem.” Had ik natuurlijk stiekem ook wel een beetje verwacht.
Jamie Oliver heeft een erg lekkere limecheesecake, dus die had ik ook meteen in mijn hoofd om te maken. Mijn cheesecake heeft alleen wel nog overgebleven kruidnootjes als bodem. En als topping heb ik eiwitschuim met kokosschaafsel erdoorheen.
HET RECEPT
Personen: 2
Tijd: 20 minuten bereiden + 50-60 minuten baktijd + 3 uur opstijven
Ingrediënten:
Vulling:
- 85 g koekjes
- 30 g boter
- 225 g monchou
- 37 g witte basterdsuiker
- 1 1/2 ei
- 50 ml limoensap
- 1/4 vanillestokje
- rasp van 1/2 limoen
Topping:
- 3/4 eiwit
- 28 g witte basterdsuiker
- 10 g kokosschaafsel
Bereiding:
- Maal de koekjes in een keukenmachine fijn. Smelt de boter en meng door de fijngemalen koekjes.
- Vet een taartvorm van 12 cm in.
- Strooi de koekjes over de bodem en druk goed aan. Laat opstijven in de koeling.
- Mix voor de vulling de monchou, witte basterdsuiker, eieren, limoensap, vanillemerg en limoenrasp.
- Giet dit mengsel over de bodem.
- Zet in een oven van 160°C voor 45-55 minuten.
- Voor de topping klop de eiwitten stijf. Voeg halverwege de suiker toe. Vouw het kokosschaafsel in het stijve eiwit.
- Lepel het mengsel op de cheesecake en maak er een paar mooie pieken op.
- Zet terug in de oven voor 5 minuten. Laat minstens 3 uur afkoelen in de koeling.
- Smullen maar!