Briochebrood

In maart heb ik met mijn studentenhuis een kerstdiner. Omdat je rond Kerst altijd bij je ouders bent en niet met je studentenhuis wordt dit altijd een aantal maanden later gepland. Hier koken we dan altijd uitgebreid en iedereen bereidt zijn/haar eigen gang. Ik zal dit jaar het toetje gaan maken.

Voor het toetje dat ik wil gaan maken (recept volgt nog 😉 ) heb ik een briochebrood nodig. En het leek me wel leuk om deze eerst eens zelf te proberen. Het is naar het recept van Uit Pauline’s Keuken.

HET RECEPT

Aantal: 1
Tijd: 2 uur en 25 minuten (30 minuten voorbereiding + 90 minuten rijzen + 25 minuten baktijd)
Ingrediënten:

  • 300 g bloem + extra mocht het deeg te plakkerig zijn
  • 3 tl kristalsuiker + 2 el kristalsuiker
  • 120 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 125 g zachte roomboter
  • 7 g gedroogde gist (is precies 1 zakje instantgist)
  • 6 g zout
  • zonnebloem- of olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de melk in de magnetron tot het lauwwarm is.
  2. Mix de 3 tl kristalsuiker met de melk en voeg hier ook de gist aan toe. Laat dit even staan tot het lekker gaat borrelen.
  3. Meng de bloem, het zout, de 2 el kristalsuiker en het ei in een mengkom. Als je een keukenmachine of broodbakmachine hebt, mix het dan vooral daarin. Het kan echter ook met de hand.
  4. Voeg het gistmengsel toe aan het bloemmengsel. Kneed goed door.
  5. Voeg beetje bij beetje de zachte roomboter toe. Als de boter niet zacht is, verwarm even in de magnetron.
  6. Kneed dit alles goed door, het klopt dat het deeg plakkerig blijft. Klaar met kneden? Haal het deeg uit de mengkom en kneed het nog even door op een geolied werkoppervlak. Als het nog te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe. Als je een bolletje uit het deeg trekt, moet het aanvoelen als een soort van kauwgom.
  7. Doe het deeg in een geoliede kom en dek af met een natte theedoek. Laat dit op een warme plek 45 minuten rijzen.
  8. Kneed het deeg nog een keer goed door. Al het lucht moet eruit verdwenen zijn.
  9. Olie een bakblik in.
  10. Vorm kleine balletjes van het deeg en stop deze in het bakblik. Je mag het deeg natuurlijk ook in z’n geheel in het bakblik doen. Dek af met een natte theedoek en laat nogmaals op een warme plek 45 minuten rijzen.
  11. Verwarm een oven voor op 180°C.
  12. Stop het bakblik na het rijzen in de oven voor 25 minuten. Als het klaar is, moet de onderkant van het brood hol klinken als je erop tikt.
  13. Smullen maar!
Advertisements

One thought on “Briochebrood

  1. Pingback: Brioche muffin met salted caramel | De Ingenieur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s