Hertenbiefstuk met risotto, erwtjes en rode biet

Nu de kerstvakantie alweer twee weken achter ons ligt, ik bergen moet verzetten met mijn studie en de tentamens eraan komen, leek het me een goed plan om eens te posten wat ik onder andere met een paar ingrediënten uit de AH kerstbox heb gemaakt.

Er zaten heerlijke hertenbiefstukjes in en die heb ik dan ook gebruikt bij een risotto. En in het thema Italiaans heb ik de kleuren gebruikt die ook in de Italiaanse vlag zitten: groen – wit – rood.
Het is dan ook een witte risotto met erwtjes (groen) en bieten (rood) puree, een rode wijn saus en een krokantje van oude kaas.

HET RECEPT

Personen: 4
Tijd: 1 uur
Ingrediënten:

Voor de risotto:

  • 300 gram risotto
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 groente bouillonblokje
  • gekookt water
  • 150 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram roomboter

Voor de erwten en rode bieten puree:

  • 300 gram erwtjes (ik gebruikte de diepvriesvariant)
  • 500 gram rode bietjes (ik gebruikte al voorgekookte bietjes)
  • zout en peper

Voor de hertenbiefstuk met rode wijn saus:

  • 2 hertenbiefstukjes (uit de AH kerstbox)
  • klontje boter om de biefstukjes in te bakken
  • wild fond (uit de AH kerstbox)
  • 1 heel fijn gesnipperde ui
  • 500 ml rode wijn (uit de AH kerstbox)
  • verse rozemarijn en tijm

Voor het kaaskrokantje:

  • 100 gram geraspte oude kaas

Bereiding:

De risotto:

  1. Fruit het uitje met een beetje boter en olie in een pan. Doe er na 3 minuutjes de knoflook bij en fruit dit nog even voor een minuutje.
  2. Doe de risotto erbij en bak dit mee tot de risotto korrels een beetje glazig eruit beginnen te zien. Zodra dit gebeurt schenk je er een beetje gekookt water bij en het bouillonblokje.
  3. Doe er telkens beetje bij beetje een beetje heet water bij. Schenk er wel pas heet water bij als het water zo goed als opgenomen is.
  4. Meestal is de risotto gaar na 30-40 minuten. Proef ondertussen wel of de rijstkorrels gaar zijn.
  5. Op het einde meng je er de geraspte Parmezaanse kaas doorheen en de roomboter.
  6. Proef of het een goede smaak heeft, zo niet breng op smaak.

De erwten en rode bieten puree:

  1. Dit is heel simpel. Voor de erwtenpuree: blancheer de erwtjes. Pureer deze daarna met een staafmixer of keukenmachine.
  2. Voor de bietenpuree: pureer de rode bieten met een staafmixer of keukenmachine. De rode bieten zijn al zacht, omdat ze voorgekookt zijn.
  3. Breng de erwten en rode bieten puree op smaak als ze dit nog niet genoeg zijn. Ikzelf houd heel erg van de pure aardse smaken van erwtjes en rode bieten, dus ik heb er alleen maar wat peper en zout aan toegevoegd. Je zou nog kunnen variëren met verschillende kruiden, citroensap of een kaas.
  4. Vlak voor het opdienen heb ik de beide purees nog even opgewarmd, omdat ik dat net iets lekkerder vind. Je kunt ze ook lauw eten!

De hertenbiefstuk en rode wijn saus:

  1. Tijdens het maken van de risotto zet je ook de rode wijn saus op. Deze maak je door even het uitje te fruiten.
  2. Daarna schenk je er de wild fond en rode wijn bij. Ook doe je hier de kruiden in hun geheel in.
  3. Vervolgens laat je dit inkoken tot je een wat dikkere saus krijgt.
  4. Is de saus dik genoeg? Zeef hem dan zodat alle stukjes ui en kruiden eruit worden gezeefd.
  5. Mocht je nou aan het einde van de maaltijd saus over houden: schenk dit dan in een ijsblokjeszakje of ijsblokjesvorm en zet in de vriezer. Zo hoef je een volgende keer alleen maar een bepaalde portie saus op te warmen.
  6. Een kwartiertje voordat je wilt gaan eten, ga je de hertenbiefstukjes bakken. Verwarm hiervoor een klontje boter in een pannetje. Leg hier de hertenbiefstukjes in. Het ligt een beetje aan de dikte van de biefstuk hoe lang je hem bakt aan elke kant. Ik eet mijn biefstukjes het liefst medium rare, dus voor een biefstukje van 1-2 cm bak ik hem aan elke kant 1-2 minuten en een wat dikkere (3 cm) bak ik hem 4 minuten aan elke kant.
  7. Nadat ze gebakken zijn, rol je ze in een stuk aluminiumfolie, zo blijven ze warm en kunnen ze even rusten.

Het kaaskrokantje:

  1. Strooi wat oude kaas op een stuk bakpapier en leg dit in een oven van 180°C.
  2. Na ongeveer 5 minuten is dit genoeg gesmolten (je ziet het lekker bubbelen in de oven). Haal het dan uit de oven en laat afkoelen.

Bord opmaak:

  1. Ik heb met een metalen ring in het midden de risotto geplaatst.
  2. De bieten en erwtenpuree heb ik hieromheen geplaatst.
  3. Ik heb de hertenbiefstuk in plakjes gesneden en op de risotto geplaatst.
  4. Het kaaskrokantje heb ik ook nog in de risotto gestoken.
  5. De saus heb ik er laten nog overheen gegoten.
  6. En smullen maar!

Processed with VSCO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s