Pastel de Nata

Toen mijn huisgenootje laatst thuis kwam met een toetje waren het Pastel de Natas of Pasteis de Belem. Nou had mijn andere huisgenootje een half jaar in Lissabon gestudeerd en die was door het dolle heen. Ze at ze elke dag en kon er geen genoeg van krijgen. Ik had ze wel eens zien liggen bij de koffie corners op de universiteit, maar niet echt veel aandacht aan besteed. Nu kwam het er dus van: de eerste keer een Pastel de Nata. Datgene waar mijn huisgenootje dus helemaal lyrisch over is.

Bij mijn eerste hap dacht ik meteen aan een puddingbroodje. Lekker zeg! Maar natuurlijk dacht ik ook meteen: dit kan ik ook! Dus tijdens het genieten, zei ik dat dan ook. Ik werd meteen met grote puppy ogen aangekeken: Echt waar?! Nou toen moest ik ze dus wel gaan maken.

Dit is een erg simpel recept, vooral omdat je niet je eigen bladerdeeg hoeft te maken. Ik heb dit recept van 24Kitchen gehaald, want over het algemeen zijn dat fijne snelle recepten. Ik kwam er alleen wel achter dat ik teveel bladerdeeg had voor de hoeveelheid vulling die ik gemaakt heb, dus dit is een ietwat aangepast recept. Mocht ik ze nog een keertje gaan maken, dan wil ik ze van scratch maken. Dus eigen bladerdeeg. Misschien eens op zoek naar een echt Portugees recept…

HET RECEPT

Personen: 12
Tijd:
30 minuten
Ingrediënten:

 • 250 ml melk
 • 2  eieren
 • 75 g suiker
 • 1 el bloem
 • 6 blaadjes roomboterbladerdeeg
 • 1  vanillestokje
 • 2 el poedersuiker
 • 1 tl kaneelpoeder
 • muffinvorm

Bereiding:

 1. Allereerst maak je de vulling, want die moet afkoelen. Daarvoor schraap je het merg uit het vanillestokje.
 2. Breng de melk aan de kook. Voeg hier de helft van de suiker en de vanille aan toe.
 3. Scheid de eieren en voeg de helft van de eidooiers aan de suiker toe. Klop dit een beetje op en voeg daarna toe aan de bloem. Maak een mooie gladde massa.
 4. Daarna voeg je de andere helft van de eidooiers aan het melkmengsel toe. Om stollen te voorkomen, kun je beter eerst een klein beetje van het melkmengsel aan de los geklopte eidooiers toevoegen en dit aan het melkmengsel toevoegen. Voor de 24Kitchen kijkers onder ons, zoals Rudolph van Veen dit altijd zo mooi noemt: familie maken.
 5. Blijf goed roeren, want het wordt al sneller dikker. Als het een goede custard/pudding dikte heeft, zet je het pannetje uit. Dit moet nu afkoelen. Wat snel en makkelijk werkt is het uitspreiden over een groot oppervlak (een bord bijvoorbeeld). Leg hier dan een stuk vershoudfolie overheen. Zo krijg je geen vies dikkig vel over je vulling.
 6. Voor de vormpjes bestrijk je de plakjes bladerdeeg met water. Daarna leg je 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en dan rol je ze op. Laat dit nog even in de koelkast rusten tot de vulling ook genoeg afgekoeld is.
 7. Snijd elk rolletje bladerdeeg in 6 stukken. Als je dit gedaan hebt, maak je van elk stukje een bakje waar de vulling in kan. Leg elk bakje in een ingevet muffinbakblik.
 8. Nu kun je de vulling in de bakjes doen. Bij mij gingen er ongeveer 2 grote eetlepels vulling in een bakje.
 9. Schuif dit in een oven die is voorverwarmd op 220C/gasovenstand 7-8. Na ongeveer 20 minuten moeten ze er uitkomen met een donkerbruine/zwarte bovenkant.
 10. Voordat je ze serveert strooi je er nog wat poedersuiker en kaneel overheen.
 11. Smullen maar!

 

Advertisements

2 thoughts on “Pastel de Nata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s