Stoofpotje met bier

Nu de dagen korter worden en het buiten kouder wordt, is de tijd van stoofpotjes die lekker lang op het fornuis pruttelen aangebroken. Wat mij betreft het fijnste seizoen om te koken!

Dit recept is dan ook vaak mijn standaardrecept waarvan ik uitga. Inmiddels heb ik het al zo vaak gemaakt dat ik het uit mijn hoofd ken. Natuurlijk varieer ik eindeloos met hoeveelheden en ingrediënten. Zo is pompoen er heel lekker doorheen of gewoon wat meer smaak door gebruiken van kruiden. Denk aan jeneverbessen, laurierblad, steranijs. Zat keuze lijkt me zo!
Het lekkerste is hij stiekem als hij een nachtje heeft mogen rusten op het fornuis. Wees dus niet bang om teveel te maken, want het is ook een heerlijke lunch.
De laatste keer dat ik hem gemaakt heb, heb ik de stoof geserveerd met aardappels uit de oven, maar je kunt er natuurlijk ook brood bij serveren of hem gewoon puur natuur eten.

HET RECEPT

Aantal personen : 6-8
Tijd: 5 uur
Ingrediënten:

  • 800 gr stoofvlees
  • 4 wortels
  • 3 uien (mag rood en wit)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 grote el zwolsche stoof kruiden (Jonnie Boer)
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 1/2 knolselderij
  • 400 gr pastinaak
  • 1 donker biertje (hel en verdoemenis)
  • 1 liter water
  • 200 gr Oude wijvenkoek
  • 250 gr kastanje champignon

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in stukken bak het aan in wat olijfolie en boten in een goede braadpan.
  2. Snijd de wortels, ui en knoflook in stukjes. Doe dit bij het vlees en voeg als de ui begint te kleuren de kruiden en bouillon blokjes (deze zijn heel makkelijk te verkruimelen) toe.
  3. Snijd de knolselderij en pastinaak in grove stukken en bak deze 5 minuten mee.
  4. Wanneer de groenten beginnen te kleuren voeg je het biertje toe. Ik gebruikte Hel en Verdoemenis van Brouwerij De Molen, maar je kunt natuurlijk elk ander smaakvol biertje gebruiken.
  5. Als dit allemaal een beetje ingedikt is, voeg je 1 liter water toe. Of natuurlijk tot de pan vol zit. Laat dit ongeveer een half uurtje koken.
  6. Na het half uur voeg je de Oude wijvenkoek toe. Dit maakt de stoof als het goed is een stuk dikker. Laat dit op laag vuur lekker pruttelen voor 3-4 uur waarbij je regelmatig even doorroert.
  7. Een half uur voor serveren voeg je de kastanjechampignons in grof gesneden stukken toe. Even proeven en naar smaak zout,peper of andere kruiden die je zelf nodig vindt toevoegen.
  8. Eet smakelijk!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s